preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Obilježavanje svjetskog dana životinja - posjet Azilu za napuštene pse

Autor: Vesna Suvala, 18. 10. 2018.

U sklopu obilježavaja svjetskog dana životinja i ove smo godine posjetili naše napuštene četveronožne sugrađane – pse koji žive u Azilu za napuštene pse u Nemetinu. 12. listopada 2018.g. u prijepodnevnim satima uputili smo se prema Nemetinu gdje trenutno živi 180 napuštenih pasa. Za njih se brinu volonteri i zaposlenici udruge Pobjede, koji su nas ugostili u Azilu. Dvadeset šestero naših učenika u pratnji profesorice Vesne Suvale i profesorice Feher Belaj povelo je tridesetak pasa u dugačku šetnju do Drave.

Profesorice Vesna Feher Belaj i Vesna Suvala potaknule su učenike da prikupe dobrovoljne novčane priloge i prijave se za volontiranje. Od prikupljenog iznosa kupili smo hranu za azilske pse, ukupno 90 kg hrane, koju smo tom prigodom poklonili štićenicima Azila.

Kao i svaki put kad posjetimo Azil, prvo nas je obuzela tuga što je toliko prekrasnih pasa napušteno i neželjeno. Ipak, bilo nam je drago čuti da se ove godine udomilo oko 300 pasa iz Azila, iako je broj napuštenih uvijek puno veći, pa je i Azil stalno pun.

Šetnja je prošla odlično, svi smo se dobro zabavili, istrčali i izmorili. Psi su bili presretni, umiljati i razigrani. Prošetali smo se i kroz cijeli Azil, upoznali se s volonterima i njihovim radom. Saznali smo da je naš osječki Azil jedan od rijetkih koji ne eutanazira svoje štićenike. Puno ljudi na neki način pomaže Azilu.

Iako nismo svi u mogućnosti udomiti napuštenog psa, ipak možemo učiniti puno toga za njih. Šetnja je jedan način volontiranja i kako nam kažu volonteri, psima najdraži. Možemo skupljati stare deke, plahte, ručnike, povodce, ogrlice, zdjelice, igračke...i donirati Azilu. Možemo uzeti nekog psa na privremeno udomljenje dok mu se ne pronađe stalni dom ili pitati prijatelje i obitelj mogu li udomiti psa, pratiti stranicu na facebook-u Azil Osijek–volonteri i podijeliti objave pasa koji traže dom.  A možemo postati i volonteri Azila kad napunimo 16 godina (uz suglasnost roditelja/skrbnika)smiley

Svim učenicima veliko hvala na donacijama i vremenu koje ste posvetili napuštenim psima. Nadamo se da ćete se i idući puta odazvati akciji u ovako velikom broju. 

"Volontiranje je navika srca."

Vesna Suvala, prof.
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
20.11.2018. 16:00
Akcija "Otkrij rano" u srijedu
Povodom obilježavenja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u srijedu će na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Otkrij rano".

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju