preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana osteoporoze, 20. listopad 2018.

Autor: Vesna Suvala, 30. 10. 2018.

19. listopada u našoj smo školi obilježili Svjetski dan osteoporoze koji se inače obilježava 20. listopada. Učenici 4. FT razreda u suradnji su sa svojim nastavnicima pripremili predavanje o osteoporozi koje su održali učenicima 2. FT i ostalima zainteresiranima koji su se posjetili predavanje. 

Zainteresiranima su pojasnili što je uopće osteoporoza, zašto ju zovu “tihom epidemijom”, kako izgleda klinička slika i koje su sve mogućnosti liječenja.  Naučili smo zašto nam je kao zdravstvenim djelatnicima važno znati boluju li naši pacijenti od osteoporoze. Kod liječenja su najveću pažnju posvetili onomu što čini njihovu struku. Tako su nas poučili o fizikalnim agensima koje možemo primjenjivati, kineziterapijskim postupcima te o prevenciji. Nakon usmenog izlaganja publika je podijeljena u dvije skupine. Naši su im dečki demonstrirali ono što su čuli na prethodnom predavanju. Luka i Karlo proveli su vježbe s 1. skupinom demonstrirajući im vježbe bez rekvizita te vježbe sa štapovima i elastičnim trakama. Za 2.  su se skupinu pobrinuli Mihael i Tomislav vodeći im vježbe bez rekvizita te vježbe s loptama i utezima. Vježbači su se ozbiljno prihvatili vježbanja i upijali svaku pokazanu vježbu te su po završetku vježbi svoje terapeute nagradili velikim pljeskom. Posjetitelji su bili jako zadovoljni viđenim i naučenim, a 4. FT još je jednom dokazao da zajedno mogu činiti velike stvari. Drugim riječima, u praksi su proveli ono što u teoriji stalno uče, a to je da je prevencija najvažnija.

Jago Lucić

 

 

 

 
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
20.11.2018. 16:00
Akcija "Otkrij rano" u srijedu
Povodom obilježavenja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u srijedu će na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Otkrij rano".

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju