preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

FESTIVAL PRAVA DJECE

Autor: Vesna Suvala, 5. 11. 2018.

Medicinari su, dolaskom 300 učenika i njihovih razrednika na projekcije filmova koje su stvorili mladi iz Hrvatske i inozemstva, proslavili deseti rođendan festivala koji promiče dječja prava i stvaralaštvo. Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, UNICEF Hrvatska , Ured pravobraniteljice za djecu, kinoprikazivač Blitz Cinestar i Hrvatski filmski savez. 

Dana 17. listopada 2018., nakon trećeg sata, cijela jutarnja smjena zamijenila je svoje učionice kinom u šoping centru Portanova. Prikazano je 13 filmova, 8 iz Hrvatske i 5 stranih, tematski prilagođenih srednjoškolcima, sve su projekcije bile prilagođene djeci/mladima s oštećenjima vida ili sluha.  Učenicima se najviše svidio film mladih bosanskih filmaša Džudžaniganga, vjerojatno zbog posebne vrste životnog optimizma i humora. Njihovi razrednici izdvojili su kao jako zanimljiv film Kako si?, animirani film o pitanju koje se u današnje vrijeme koristi bez ikakvog smisla, radi reda. Film govori o osamljenosti i otuđenosti djece i odraslih. U povratnom razgovoru na satu razredne zajednice analizirani su filmovi i njihove poruke, raspravljalo se o filmskim pričama i tehnikama u pojedinim radovima, učenici su se vrlo povoljno izrazili o ovakvom načinu obrazovanja. Ovo je bila jedna od  brojnih aktivnosti kojima se nastoji njegovati medijska pismenost u Medicinskoj školi Osijek.

Đurđica Radić, prof.
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
20.11.2018. 16:00
Akcija "Otkrij rano" u srijedu
Povodom obilježavenja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u srijedu će na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Otkrij rano".

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju