preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

MIRISNI, BLAGI KRUH NA STOLU…

Autor: Vesna Suvala, 5. 11. 2018.

Svake školske godine u listopadu se hol Medicinske škole pretvara u mali muzej, postavlja se izložba kruha i različitih krušnih proizvoda, tradicijskih predmeta  i nošnji, alata za proizvodnju i preradu hrane, sjemenki i plodova jeseni. Profesorice Vesna Kasač i Mirta Faktor to su s učenicima učinile i ove godine, na nekim nastavnim satima razgovara se o važnosti hrane, nekada učenici razgovaraju i o proizvodnji hrane, zdravoj prehrani ili prehrambenim navikama.

I to je to. Učenici mirno prolaze, uzmu komadić kruha ili kiflicu s izložbe, razgledaju nošnje, neki se ni ne osvrnu, jure u svoje učionice jer profesor pita ili pišu test. Dani kruha postoje kako bismo razgovarali o važnosti hrane, kako bismo zahvalili za plodove zemlje, podigli svijest o važnosti zdrave prehrane i ekološke proizvodnje te očuvanja biološke raznolikosti. Dani kruha postoje jer je potrebno neprekidno ponavljati da se hrana ne bi smjela bacati, mnogo je gladnih u svijetu, a  nitko nigdje na svijetu ne bi smio biti bez svog komadića kruha!  Lijepo to kaže naš veliki Dragutin Tadijanović, još davne 1984.:

 Na stolu kruh

Stajati pred bijelim papirom

Još neispisanim, i znati:

 Dosad su sastavljeni milijuni pjesama

Na svim jezicima svijeta

I za milijune ljudi na Zemlji

Spremljeno je već oružje da ih uništi-

A ti hoćeš da se čuje i tvoj krik:

 Mir Svijetu! Sloboda Svijetu!

       I svakome na stolu KRUH!

 

Svima nam je zadatak promišljati  što i koliko jedemo, pogledati siromašne oko nas, razmisliti kad želimo baciti u koš nešto što nam se ne sviđa. I ne prigovarati majci kad nam se ručak ne sviđa, spremala ga je s ljubavlju!                                

 Đurđica Radić, prof.

                                                                                                            




Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
20.11.2018. 16:00
Akcija "Otkrij rano" u srijedu
Povodom obilježavenja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u srijedu će na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Otkrij rano".

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju