preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Mjesec borbe protiv raka prostate (studeni, 2018. godine)

Autor: Vesna Suvala, 14. 11. 2018.

Rano otkrivanje raka može spasiti život!

 

Svake godine u našoj školi obilježavamo Mjesec borbe protiv raka. Ove smo ga godine obilježili izradom prigodnog panoa porukom „Rano otkrivanje raka može spasiti život“.

Rak prostate po učestalosti je drugi  najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj.  U 2013. g. od raka prostate u Hrvatskoj je oboljelo 1698 muškarca što čini 15 % ukupnog broja muškaraca oboljelih od raka. U istoj godini od raka prostate umrla su 739 muškaraca. Pojavnost raka prostate nije zabilježena prije 40. godine života. Nakon 50. g. života incidencija naglo raste, a najveća je pojavnosti u dobi od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu.

Prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj nakon određenog razdoblja pada, smrtnost od raka prostate u ponovnom je porastu.

Točan uzrok raka prostate nije poznat. Rizični čimbenici za rak prostate su poodmakla dob, nasljedna sklonost, hormonalni utjecaji te čimbenici iz okoliša kao što su toksini, kemikalije i industrijski proizvodi. 

Iako se oko ranog otkrivanja raka prostate u svijetu vode brojne polemike, mnogi stručnjaci u ovom području preporučuju uvođenje i kontinuirano provođenje probirnog ili „screening“ programa za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina.

Željeli smo naglasiti preporuke Američkog urološkog društva kako se muškarci, stariji od 40 godina, trebaju odazvati preventivnim pregledima kao što su digitorektalni pregled i mjerenje vrijednosti PSA u serumu.

U izradi panoa sudjelovali su:

 učenici 5.s2 razreda: Iva Tokić, Tajana Ivanov, Izidora Toman

 nastavnici: Branimir Lončarić, bacc. med. techn., Maja Rakin, mag. med. techn., Marija Maras,  mag. med. techn., Ivana Ukić, mag. med. techn.
Tražilica
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
13.11.2019. 16:00
Marihuana povezana s moždanim udarom
Osobama koje često konzumiraju marihuanu prijeti više nego dvostruko veći rizik za moždani udar, utvrđeno je u istraživanju provedenom u SAD na George Mason University.

Znanost
Biologija i kemija
08.10.2019. 13:10
Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
Me?‘u prvim aktivnostima projekta „LORA - laboratorij održivog razvoja" okupljanje je škola koje ?‡e sudjelovati u edukativnim aktivnostima. 28. kolovoza 2019. poslali smo stoga poziv osnovnim školama za sudjelovanje u projektu. Poziv je bio otvoren do 20. rujna 2019., a prijavilo se čak 77 osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske, zbog čega smo iznimno ponosni! 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju