preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Svjetski dan šećerne bolesti

Autor: Vesna Suvala, 16. 11. 2018.

Međunarodna dijabetička federacija (IDF) za obilježavanje Dana šećerne bolesti 2018. godine odabrala je temu Šećerna bolest i obitelj. Ove će godine posebna pozornost biti posvećena utjecaju dijabetesa na obitelj oboljele osobe. Poruka Svjetskoga dana šećerne bolesti je: “Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji.“

 

Pred obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se brojni zahtjevi za promjenama u svakodnevnom životu. Poticaj za usvajanje zdravih navika u obitelji, kao što su pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvaliteti života obitelji.

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400 000 osoba, a 254 000 punoljetnih osoba imaju postavljenu dijagnozu. Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a oboljeli mogu godinama živjeti ne znajući da imaju dijabetes, sve do pojave prvih komplikacija.

Hrvatska pripada skupini država s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih. Godišnje od dijabetesa tipa 1 oboli 130-ero djece. Važno je kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu kako bi se potaknule pozitivne promjene, a to su: otkrivanje, sprječavanje i kontrola šećerne bolesti. Obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću treba se prilagoditi promjenama u svakodnevnom životu.

Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek organiziralo je za građane javnozdravstvenu aktivnost besplatnoga mjerenja razine glukoze u krvi,  mjerenja vrijednosti krvnoga tlaka te podjelu prigodnoga promotivnog materijala.  Uz organizatore u aktivnostima sudjelovali su: učenici i nastavnici strukovno teorijskih predmeta Medicinske škole Osijek, Udruga studenata medicine CROMSIC LC Osijek, Lions klub Gea Osijek te Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma KBC-a Osijek.

Akcija je održana 10. studenoga 2018. godine u prostoru trgovačkog centra Portanova i trajala je od 10:00  do 13:00 sati. Građani koji su u to vrijeme bili u Portanovi prepoznali su važnost ranoga otkrivanja šećerne bolesti te su se odazvali mjerenju razine glukoze u krvi i vrijednosti krvnoga tlaka.

Građanima s graničnim i/ili povišenim vrijednostima krvnoga tlaka i šećera u krvi, koji do sada nisu bili na pregledu, savjetovano je neka se jave svomu liječniku obiteljske medicine.

U akciji su sudjelovali učenici:

4. s1 razred: Ana Vašarević, Diana Tomašević, Anđela Kovač, Paula Cvenić, Patricija Puljak

4. s2 razred: Lana Pajčin, Matej Erdeg, Klara Petanjak, Ana-Marija Johum i Eva Kovač, Marina Marinčić i Danijela Zboril

Nastavnici strukovno teorijskih predmeta: Marija Maras, mag. med. techn., Maja Čebohin, mag. med. techn, Ivana Debelić, mag. med. techn., Ljiljana Eršek, mag. med. techn. i Ivana Ukić, mag. med .techn.




Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
13.12.2018. 16:00
Rizik za rak zbog pretilosti
Stručnjaci okupljeni u American Cancer Society su izračunali kako je višak kilograma odgovoran za 4% svih slučajeva raka, objavio je Cancer Journal for Clinicians.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju