preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

ZAMIJENIMO PLASTIČNE VREĆICE EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIMA!

Autor: Vesna Suvala, 23. 11. 2018.

U ovom tjednu (19.-25.11.2018.) obilježavamo važnost korištenja papirnatih ili platnenih (ili ekološki kompostabilnih plastičnih vrećica) kako bi smanjili onečišćenje okoliša. Korištenjem i nepravilnim odlaganjem plastičnih vrećica uništavamo ekosusav zbog problema njihove duge razgradnje (tj. stotinama godina zagađuju mora, tlo i pitku vodu te ubijaju morske i kopnene životinje).

Kako bi osvijestili ljude o tom problemu, učenici :1.F.-Ana Vučković, Bojan Potvorski, Anja Podunavac, Mila Kovačević, Anamarija Perić, Lea Mandić, Lara Drmišek, Anita Nikolić, Sanela Vojvodić, Benjamin Crnčan i 3.G.- Elena Knežević (crtala eko plakate), Alina Boris, Miloš Banović su u suradnji s profesoricom Snježanom Tomljenović  posjetili su  Trg Ante Starčevića, osječku  tržnicu te još neke lokacije u Osijeku. Dijelili su letke te su uz dobru volju prolaznika zamijenili njihove plastične vrećice papirnatima. Plastične vrećice koje su sakupili bit će poslane u reciklažni centar “Zeleni otok” za pravilno zbrinjavanje plastike. Hvala svima koji su pomogli i sudjelovali u našoj eko akciji (doniranje papirnatih vrećica i bedževa).  ČISTIJA PRIRODA – ČOVJEKU ZDRAVIJI OKOLIŠ!

 

PROF. SNJEŽANA TOMLJENOVIĆ
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
13.12.2018. 16:00
Rizik za rak zbog pretilosti
Stručnjaci okupljeni u American Cancer Society su izračunali kako je višak kilograma odgovoran za 4% svih slučajeva raka, objavio je Cancer Journal for Clinicians.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju