preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

INTERLIBER

Autor: Vesna Suvala, 28. 11. 2018.

„Soba bez knjiga je kao tijelo bez duše.“ (Ciceron)

Naši su učenici i nastavnici odlučili 15. studenog 2018. poslušati mudrog Cicerona, naumili su udahnuti svježine svojim sobama, oživjeti svoj životni prostor novim i zanimljivim štivom. Toga se jutra  105 učenika Medicinske škole Osijek i nekolicina nastavnika uputila na Interliber u potragu za naslovom koji baš njih čeka, postali su dio šarene vesele gužvastične ekipe koja dira, lista, čita, miriši, promatra, pa i kupi neki novi naslov. 

Interliber  donosi velik broj predavanja, promocija, učenici susreću poznata književna i estradna lica, muvaju se po štandovima i dobivaju promotivne materijale, plakate, dio su te čitateljske gužve i to im  ostaje u jako lijepom sjećanju. Sljedeće godine nastoje taj susret ponoviti, žele opetovano u tu vrevu, iako je vruće i zagušljivo. Cijene su različite, najveći izdavači imaju najveće popuste, mnogo je naslova iz nekih prošlih vremena i oni se prodaju s velikim popustima, a najviše je naslova posvećeno najmlađima. Nađe se i erotike i horora i krimića i znanstvenih naslova, posjetitelji mogu uživati u prekrasnim slikarskim monografijama, ima pregršt naslova posvećenih kršćanstvu,  dosta stripova, turističkih izdanja s opisima prekrasnih mjesta diljem svijete. Za svakog ponešto, pa smo se tako svi vratili s knjigama u rukama. Nakon sajma knjiga uslijedio je posjet centru Zagreba, u autobusu smo još pokazali naslove koje smo kupili, pohvalili se s autorima koji su nam dragi, razmijenili iskustva. U slijedilo je zatim švrljanje po Ilici i okolnim ulicama, posjet McDonaldsu i dućanima, uživanje u lijepom jesenskom zagrebačkom polijepodnevu. I povratak u najdraži Osijek. Uz prijatelje i dan prepun dojmova.   

                                                                                                                                              Đurđica Radić
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
13.12.2018. 16:00
Rizik za rak zbog pretilosti
Stručnjaci okupljeni u American Cancer Society su izračunali kako je višak kilograma odgovoran za 4% svih slučajeva raka, objavio je Cancer Journal for Clinicians.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju