preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

INTERLIBER

Autor: Vesna Suvala, 28. 11. 2018.

„Soba bez knjiga je kao tijelo bez duše.“ (Ciceron)

Naši su učenici i nastavnici odlučili 15. studenog 2018. poslušati mudrog Cicerona, naumili su udahnuti svježine svojim sobama, oživjeti svoj životni prostor novim i zanimljivim štivom. Toga se jutra  105 učenika Medicinske škole Osijek i nekolicina nastavnika uputila na Interliber u potragu za naslovom koji baš njih čeka, postali su dio šarene vesele gužvastične ekipe koja dira, lista, čita, miriši, promatra, pa i kupi neki novi naslov. 

Interliber  donosi velik broj predavanja, promocija, učenici susreću poznata književna i estradna lica, muvaju se po štandovima i dobivaju promotivne materijale, plakate, dio su te čitateljske gužve i to im  ostaje u jako lijepom sjećanju. Sljedeće godine nastoje taj susret ponoviti, žele opetovano u tu vrevu, iako je vruće i zagušljivo. Cijene su različite, najveći izdavači imaju najveće popuste, mnogo je naslova iz nekih prošlih vremena i oni se prodaju s velikim popustima, a najviše je naslova posvećeno najmlađima. Nađe se i erotike i horora i krimića i znanstvenih naslova, posjetitelji mogu uživati u prekrasnim slikarskim monografijama, ima pregršt naslova posvećenih kršćanstvu,  dosta stripova, turističkih izdanja s opisima prekrasnih mjesta diljem svijete. Za svakog ponešto, pa smo se tako svi vratili s knjigama u rukama. Nakon sajma knjiga uslijedio je posjet centru Zagreba, u autobusu smo još pokazali naslove koje smo kupili, pohvalili se s autorima koji su nam dragi, razmijenili iskustva. U slijedilo je zatim švrljanje po Ilici i okolnim ulicama, posjet McDonaldsu i dućanima, uživanje u lijepom jesenskom zagrebačkom polijepodnevu. I povratak u najdraži Osijek. Uz prijatelje i dan prepun dojmova.   

                                                                                                                                              Đurđica Radić
Tražilica
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
13.11.2019. 16:00
Marihuana povezana s moždanim udarom
Osobama koje često konzumiraju marihuanu prijeti više nego dvostruko veći rizik za moždani udar, utvrđeno je u istraživanju provedenom u SAD na George Mason University.

Znanost
Biologija i kemija
08.10.2019. 13:10
Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
Me?‘u prvim aktivnostima projekta „LORA - laboratorij održivog razvoja" okupljanje je škola koje ?‡e sudjelovati u edukativnim aktivnostima. 28. kolovoza 2019. poslali smo stoga poziv osnovnim školama za sudjelovanje u projektu. Poziv je bio otvoren do 20. rujna 2019., a prijavilo se čak 77 osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske, zbog čega smo iznimno ponosni! 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju