preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Raspored
Kalendar
« Rujan 2016 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Zdravstvo
Zdravlje
30.09.2016. 16:00
Veza crijevnih bakterija i pretilosti
Pretila djeca i tinejdžeri u crijevima imaju sojeve bakterija koji nisu prisutni kod njihovih vršnjaka s normalnom tjelesnom masom, piše Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Znanost
Biologija i kemija
27.09.2016. 12:30
Kako uspješno €œrješavati€ doma‡e zada‡e sa svojim klincima?
Bolna točka zaokupljenih roditelja i preoptere‡enih učenika, zada‡e su jedan od najčeš‡ih školskih problema. Djeci su uvijek prekomjerne; neki se roditelji slažu s njima smatraju‡i kako je rad kod ku‡e pretjeran, a drugi bi željeli da ih djeca imaju još više jer jamče bolju pripremu za daljnje školovanje. Problem vezan uz doma‡e zada‡e je sudjelovanje roditelja. Rješenje svakako nije prepustiti djecu obavezama, ve‡ biti diskretno prisutan. Svako dijete ima svoje karakteristike, a mi bismo morali pomo‡i svakome od njih da ih iskoristi na najbolji mogu‡i način. Trebamo li zajedno s djecom pisati doma‡e zada‡e? Ili ispravljati kada ih je dijete napisalo? S jedne strane želimo da idu u školu sigurni jer su sve napravili, i to bez pogreške, kao da ‡emo time dokazati kako smo dobri roditelji koji ne zanemaruju svoju djecu. Uspješnost odgajanja vlastite djece ne može se mjeriti njihovim školskim rezultatima, ve‡ njihovim skladnim razvojem i postupnim sazrijevanjem.

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomična određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koja dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseca koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikad poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju