preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > O školi  > Povijest
 

Početak prije 72 godine

Škola je počela s radom 1947. godine. Prema privremenom planu i programu učenici su u 1. razredu imali 960 sati teorijske i 360 sati praktične nastave. Školovanje je trajalo tri godine. Te prve školske godine bila su samo 4 stalno uposlena djelatnika, oni su obavljali nastavu i administrativno-tehničke poslove.

Iz iscrpnog izvješća prve ravnateljice Mire Herceg vidljivo je da su imali organizacijskih problema u nastavi - zbog velikog broja vanjskih suradnika, nedostatka prostora te novčanih problema. Uvjeti rada bili su skučeni, škola je u nekoliko prvih godina stalno mijenjala adrese (Europska avenija, Crkvena ulica, Radićeva ulica, Trg Sv. Trojstva, Cvjetkova ulica, Trg bana Josipa Jelačića). Od 1948. školovanje traje 4 godine. Prva generacija učenika završila je 1950. godine - ukupno 43 učenika. U školskoj godini 1950./51. škola mijenja naziv u Školu za liječničkog pomoćnika i to ostaje tako do 1958. Škola je imala i svoj internat, u njemu su bili smješteni učenici iz udaljenih krajeva.


 

Prva generacija

Razvojni put škole do današnjih dana

Godine 1953. škola je prestala s radom, no već je sljedeće godine ponovno osnovana. Školovanje sada traje tri godine. Godine 1956. škola je proglašena Višom školom za medicinske sestre. Uvjet za upis je bila položena velika matura, a studij je trajao tri godine. Za vrijeme studija obavljao se praktični rad u velikom broju zdravstvenih ustanova. Godine 1960. diplomirao je prvi naraštaj viših medicinskih sestara u Osijeku. Od 1959. Medicinska škola ulazi u srednjoškolski sustav obrazovanja, školovanje traje 4 godine, uvjet za upis je završena osmogodišnja škola i 19 godina starosti. U okviru škole djeluju kraće vrijeme škola za primalje (od 1947. do 1953.), škola za dječje njegovateljice (od 1961. do 1967.) i škola za bolničare (1958. do 1964.).

Godine 1962. Škola za medicinske sestre postala je Medicinska škola s dva smjera: medicinska sestra općeg smjera i medicinska sestra pedijatrijskog smjera. Od 1975. do 1990. škola je bila uključena u reformu srednjeg obrazovanja na taj način da je došlo do redukcije sadržaja struke (za čak 39,45 %). To je neizbježno dovelo do manjkavosti u stručnom osposobljavanju svih profila.

Godine 1977. škola je pridružena Kemijsko-prehrambenom školskom centru pod nazivom Školski centar "Ruđer Bošković". Direktor je bio Frano Dragun. Time je riješen dugogodišnji problem prostora, no centar je bio glomazna organizacija (1400 učenika, 96 djelatnika) koja ni jednoj školi nije omogućila razvoj. Od 1962. u školi se obrazuju zdravstveno-laboratorijski tehničari, od 1977. zubotehničari i farmaceutski tehničari, a od 1979. fizioterapeutski tehničari. Školska godina 1991./92. bila je zbog rata posebno teška, 186 učenika i 12 nastavnika moralo se preseliti u Rovinj jer su uvjeti u Osijeku bili jako loši (često granatiranje zgrade). U novoj sredini nastavnici su bili i pedagozi i roditelji, radili su na psihološkoj pomoći i smanjenju stresa učenika. Razvilo se zajedništvo i želja za povratkom kući.

Dana 24. srpnja 1992. osnovana je Medicinska škola, izdvojena iz velikog centra Ruđer Bošković. Jedan dio zgrade pripao je našoj školi. Nakon što su djelatnici obnovili uništeno sustavno se nastoji školu urediti, oplemeniti prostor radovima učenika, prigodnim panoima, fotografijama i slikama. Osim na uređenju prostora radi se na stručnom usavršavanju djelatnika i u svim područjima nastoji se školu privesti europskim standardima.
 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
25.01.2020. 08:00
Novi Odjel laboratorijske dijagnostike u OB Pula
U pulskoj Općoj bolnici je otvoren Odjel laboratorijske dijagnostike, vrijedan 35 milijuna kuna.

Znanost
Biologija i kemija
29.12.2019. 08:00
Biste li išli u hrvatsku Školu za život?
Kristina Duvnjak, voditeljica programa edukacije Udruge Bioteka, za kraj 2018. donosi pregled i analizu dosadašnjeg stanja Škole za život, eksperimentalnog programa koji se od jeseni 2019. planira uvesti u sve škole u RH. Kako je do ovog programa došlo te na čemu se temeljio njegov dosadašnji razvoj, doznajte u nastavku.

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju