preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 

Projekt „Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice“ usmjeren je na jačanje i promociju održivog razvoja i socijalne kohezije kroz jačanje uloge škola i suradnje između različitih dionika u lokalnim zajednicama na području Slavonije i Baranje.
Projektom će se doprinijeti:
 

  • Povećanju društvenog angažmana građana u 5 manjih ruralnih sredina na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije kroz:
  • radionice za učenike i edukaciju za nastavnike o volontiranju te postavljanje volonterskih klubova u osnovnim školama (3-5 škola);
  • edukaciju o organiziranju zajednice za predstavnike mladih, udruga i drugih dionika te podrška provedbi lokalnih akcija i inicijativa usmjerenih boljoj kvaliteti života u zajednici.
  • Poboljšanju kompetencija učenika srednjih škola, nastavnika i predstavnika OCD-a, o održivom razvoja kroz:
  • interaktivnu ljetnu školu održivog razvoja za srednjoškolce;
  • „Demo akademiju“, jednogodišnji obrazovni program o demokraciji za nastavnike i predstavnike organizacija civilnog društva.
  • Promociji vrijednosti i načela održivog razvoja kroz kreiranje alata za dugoročnu podršku obrazovanju za održivi razvoj.

 
U različitim aktivnostima projekta sudjeluju učenici osnovnih (150) i srednjih škola (20-25) te njihovi nastavnici (15-20), mladi i predstavnici OCD-a (50-60) te drugi dionici aktivni u lokalnim sredinama.
Projekt ujedno predstavlja doprinos demokratskoj građanskoj kulturi što na praktičnoj razini znači razvoj zajednice u kojoj pojedinci osjećaju pripadnost zajednici, svjesni su vlastite odgovornosti za njen razvoj te su sposobni iskoristiti resurse zajednice za njen dalji napredak.

Volonterski centar Osijek je nositelj projekta, a partneri su: Zaklada Slagalica, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca, Medicinska škola Osijek i Grad Osijek.

Projekt financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, a provodi se u razdoblju od svibnja 2019 do travnja 2021.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
25.01.2020. 08:00
Novi Odjel laboratorijske dijagnostike u OB Pula
U pulskoj Općoj bolnici je otvoren Odjel laboratorijske dijagnostike, vrijedan 35 milijuna kuna.

Znanost
Biologija i kemija
29.12.2019. 08:00
Biste li išli u hrvatsku Školu za život?
Kristina Duvnjak, voditeljica programa edukacije Udruge Bioteka, za kraj 2018. donosi pregled i analizu dosadašnjeg stanja Škole za život, eksperimentalnog programa koji se od jeseni 2019. planira uvesti u sve škole u RH. Kako je do ovog programa došlo te na čemu se temeljio njegov dosadašnji razvoj, doznajte u nastavku.

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju