preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

Tijek provođenja projekta

Agencija za mobilnost i projekte Europske Unije (AMPEU) odobrila je prijedlog projekta “We Care, We Share for the future” i financijska sredstva za njegovo izvođenje s početkom 1. lipnja 2018. Te su članice konzorcija u kolovozu 2018. objavile podatke o projektu i poziv zainteresiranim učenicima smjerova medicinska sestra opće njege/ medicinski tehničar opće njege i fizioterapeutski tehničar/ tehničarka  za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu putem Google obrasca.

Nakon predstavljanja projekta zainteresiranim učenicima te njihovim roditeljima na zajedničkom roditeljskom sastanku 9. listopada 2018. proveden je natječaj za odabir učenika za obavljanje stručne prakse u zdravstvenim i socijalnim ustanovama u gradu Braga, Portugal, u razdoblju od 2. do 23. veljače 2019. Na natječaj se prijavio velik broj zainteresiranih učenika trećih, četvrtih i petih razreda te je povjerenstvo za odabir imalo zahtjevan zadatak odabrati 11 najboljih učenika.  Nakon razmatranja i bodovanja svih zamolbi sukladno kriterijima projekta Povjerenstvo na čelu s ravnateljicom Sanjom Dravinski te članicama Majom Carević, Renatom Gal, Nadom Grujić Tomas i Ivanom Marček je objavilo rang listu prijavljenih kandidata te na taj način odabralo sedam učenica i učenika smjera medicinska sestra opće njege/ medicinski tehničar opće njege i 4 učenice i učenika smjera fizioterapeutski tehniča/ tehničarka te po tri učenika na rezervnoj listi za svaki smjer. Rezultati odabira su objavljeni na mrežnoj stranici Škole i na stranici Projekta. Odabrani su učenici sudjelovali u intenzivnim pripremama za mobilnost koje su uključile testiranje znanja engleskog jezika putem Erasmius+ OLS platforme, te pedagoško-kulturološke pripreme s profesoricom Anom Azenić, stručne pripreme s nastavnicama stručnih predmeta Mirjanom Kralj-Vasilj i Ivanom Marček te jezične pripreme s profesoricom Renatom Gal.

Napokon je došao i željno očekivani 2. veljače,  dan polaska za Portugal. Nakon uspješnog leta Budimpešta - Porto učenike i nastavnike su dočekali partneri iz BragaMob organizacije koji su se pobrinuli za prijevoz do Brage i smještaj u hotel u kojem su učenici boravili tijekom tri tjedna.

Učenicima su u ponedjeljak 4. veljače održane prezentacije ustanova u kojima će odrađivati praktičnu nastavu.

Casa do Professor je najstarija udruga društvene solidarnosti u zemlji posvećenoj učiteljskoj zajednici, promidžbi društvene, znanstvene, obrazovne i kulturne inicijative. Ova ustanova pruža široki spektar aktivnosti i usluga, kako članovima tako i njihovim obiteljima. Stalan boravak ovdje ima 26 štićenika. 
U toj ustanovi praksu su obavljale Mia Karoli i Ines Kolundžić.

Centro Social da Paróquia de S. Lázaro je privatna ustanova društvene solidarnosti koja ima nekoliko usluga kao što su vrtići, centri za slobodno vrijeme, dnevni centri kućne pomoći i dom za osobe starije dobi. Radni tim sastoji se od 120 zaposlenih koji se brinu za oko 700 korisnika.
U toj ustanovi praksu su obavljali Matej Jugović, Patricija Majić, Iva Patajac i Bojana Višekruna.

Ustanova Patronato S. Pedro de Maximinos je počela djelovati 1948. godine sa svrhom socijalne i obrazovne podrške djeci i starijima pridonoseći njihovoj socijalnoj uključenosti. Pruža usluge dječjeg vrtića/predškolske ustanove, dnevne skrbi za starije i njegu u kući (patronažna skrb). 
U navedenoj ustanovi praktičnu nastavu su obavljali Lea Kasa, Karlo Borovac, Luka Mijakić, Lorena Spreitzer i Magdalena Župan.

Osim obavljanja stručne prakse učenici i nastavnici imali su priliku i upoznati kulturne i povijesne znamenitosti Portugala tijekom obilazaka organiziranih svakoga vikenda.

Umjesto zaključka:

Dojmovi učenika nakon provedene mobilnosti najbolji su pokazatelj korisnosti projekta.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
25.01.2020. 08:00
Novi Odjel laboratorijske dijagnostike u OB Pula
U pulskoj Općoj bolnici je otvoren Odjel laboratorijske dijagnostike, vrijedan 35 milijuna kuna.

Znanost
Biologija i kemija
29.12.2019. 08:00
Biste li išli u hrvatsku Školu za život?
Kristina Duvnjak, voditeljica programa edukacije Udruge Bioteka, za kraj 2018. donosi pregled i analizu dosadašnjeg stanja Škole za život, eksperimentalnog programa koji se od jeseni 2019. planira uvesti u sve škole u RH. Kako je do ovog programa došlo te na čemu se temeljio njegov dosadašnji razvoj, doznajte u nastavku.

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju