preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

IZLOŽBA FRIDE KAHLO

Autor: Vesna Suvala, 5. 11. 2018.

Frida je bila moja kraljica…

Dana 20. listopada 2018. godine  87 učenika u programu zdravstvena gimnazija te njihove razrednice posjetilo je Budimpeštu s jednim ciljem- upoznati život i rad meksičke slikarice Fride Kahlo. Jedna od najosebujnijih pojava u umjetnosti 20. stoljeća zaintrigirala je naše gimnazijalce, a njihove razrednice: Ana Rajković, Đurđica Radić, Mirta Faktor i Mirela Grubišić prepoznale su ovu aktivnost kao vrlo korisnu jer učenici u svom nastavnom planu likovnu umjetnost. Izložba je izazvala nevjerojatno zanimanje u Hrvatskoj. 

Frida Kahlo je simbol , osim slikarstva, boli, mode i feminizma. U osamnaestoj godini doživjela je tešku prometnu nesreću, metalna šipka joj je prošla kroz tijelo, nije mogla postati majka, imala je tridesetak operacija i to joj je jako odredilo život. Osoba koja je na nju jako utjecala, bila joj izvor najveće radosti i beskrajnog bola, bio je njezin suprug Diego Rivera. Bio je dvadeset godina stariji od nje, učio ju je komunizmu, bio joj mecena u slikarstvu, putovali su i uživali. Varao ju je s mnogim ženama, na kraju i s njezinom sestrom.  Bila je nesretna i sama, srušio joj se cijeli svijet, a sve to vidljivo je na Fridinim slikama, u pismima, crtežima, na snimkama iz života. Izložba obuhvaća nekoliko njezinih antologijskih slika, vrlo iscrpno je prikazan njezin život, njena obitelj, utjecaji, osobe koje su važne za njen razvoj.  Prikazani su i brojni primjeri oponašanja Fridinog osebujnog stila odijevanja i nakita.  Frida je bila inspiracija brojnim umjetnicima, tako je 2004. snimljen igrani film o njoj, Slavenka Drakulić napisala je roman Frida ili o boli. Naši učenici su bili fascinirani energijom ove krhke žene, spoznajom koliko je toga napravila u samo 47 godina života, često podnoseći ogromnu fizičku bol. Bilo im je zanimljivo razgledati i mnoga medicinska pomagala koja je morala nositi. Ona je umjetnica čiji se život jednostavno zrcali na slikama.    

Đurđica Radić, prof.
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
20.11.2018. 16:00
Akcija "Otkrij rano" u srijedu
Povodom obilježavenja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u srijedu će na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Otkrij rano".

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju