preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 

Aktiv nastavnika društvene skupine predmeta

 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju


Kalendar
« Travanj 2015 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Zdravstvo
Zdravlje
26.04.2015. 23:03
Ne okrećite leđa križobolji!
"Ne okrećite leđa križobolji", poruka je Svjetskog dana spondiloartritisa, koji će se po prvi put obilježiti u Hrvatskoj 29. travnja, a cilj mu je podizanje svijesti građana o upalnoj križobolji, njezinim simptomima i posljedicama, te važnosti pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja te bolesti koja većinom pogađa populaciju mlađu od 40 godina.

Znanost
Biologija i kemija
23.04.2015. 12:19
Problem pretilosti i mogu‡e rješenje
Problem pretilosti je u tromosti evolucije. Naime, osnovni, genetski programirani mehanizmi čovjeka kao što su glad, sitost, obrana od opasnosti, razmnožavanje i mentalitet čopora, ne mijenjaju se za samo 500 generacija. Sve do modernog vremena, čovjek je koristio priliku u ljeto i jesen te jeo korjenasto povr‡e, bobičasto vo‡e i druge plodove bogate ugljikohidratima, te uz pomo‡ hormona inzulina spremao zalihe energije u obliku masnih naslaga u svome tijelu, da bi zimi, kad nije bilo hrane u izobilju, živio od svojih masnih rezervi. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomična određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koja dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseca koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikad poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju