preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Zaklada Ana Rukavina – Želim život

Autor: Vesna Suvala, 4. 12. 2018.

„Nikada ne sumnjaj da mala grupa ljudi može

promijeniti svijet, uistinu to je jedino

što ga je ikada i mijenjalo“,

Margaret Mead

Već nam je svima poznato da je prosinac jedan od najljepših mjeseci u cijeloj kalendarskoj godini. To je mjesec darivanja, zajedništva, ljubavi, mnogih lijepih uspomena. Tako se tijekom ovog mjeseca obilježava i Međunarodni dan volontera (5. prosinca). Neka ovaj mjesec u našoj školi bude drugačiji. Kako? Pridružimo se akciji „Želim život“, priči koja je počela Aninim pismom u kojem je rekla da sve njene želje stanu u te dvije riječi. 

Kako JA / MI mogu ili možemo pomoći? Ipak,  krenimo lakšim putem. Rekli smo da je prosinac mjesec darivanja i stoga pozivamo sve razrednike i učenike, nastavnike Medicinske škole da se priključe akciji doniranjem 1 do 5 kuna i podrže akciju „Želim život“ Zaklade Ana Rukavina i tako učine ovaj mjesec još posebnijim. Novac će prikupljati blagajnici razreda od 5. do 12. prosinca te isti predati dolje navedenim organizatorima akcije. Doniranjem novca Zakladi Ana Rukavina podržimo misiju i viziju zaklade.

Vizija

  • razviti profesionalnu i opće prihvaćenu hrvatsku humanitarnu Zakladu
  • stvoriti tim koji će profesionalno, odgovorno i dugoročno provoditi sve aktivnosti Zaklade
  • osnovati javne Banke krvi iz pupkovine koja će dugoročno djelovati na dobrobit svih građana Republike Hrvatske

Misija

  • sustavni rad na proširenju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica
  • provođenje humanitarnih i marketinških aktivnosti sa ciljem prikupljanja financijskih i drugih resursa za rad i proširenje Hrvatskog registra i rad javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i stručnog usavršavanja mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija
  • informiranje javnosti o radu, akcijama i postignućima Zaklade Ana Rukavina
  • rad na ostvarivanju ciljeva Zaklade na način koji opravdava povjerenje koje su nam ukazali građani Republike Hrvatske, naši donatori i suradnici
  • poslovanje koje je transparentno i sukladno svim zakonskim propisima Republike Hrvatske

 

Organizatori akcije: Marko Maceković, Mateja Hideg, Martina Tot
Tražilica
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
13.11.2019. 16:00
Marihuana povezana s moždanim udarom
Osobama koje često konzumiraju marihuanu prijeti više nego dvostruko veći rizik za moždani udar, utvrđeno je u istraživanju provedenom u SAD na George Mason University.

Znanost
Biologija i kemija
08.10.2019. 13:10
Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
Me?‘u prvim aktivnostima projekta „LORA - laboratorij održivog razvoja" okupljanje je škola koje ?‡e sudjelovati u edukativnim aktivnostima. 28. kolovoza 2019. poslali smo stoga poziv osnovnim školama za sudjelovanje u projektu. Poziv je bio otvoren do 20. rujna 2019., a prijavilo se čak 77 osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske, zbog čega smo iznimno ponosni! 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / www.ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju